FAQ

QUAN HE DE VACUNAR AL MEU CA O EL MEU MOIX?

Es comença a vacunar als cans a partir del mes i mig d'edat i als moixos a partir dels dos mesos.

Abans de les vacunes és important fer una primera visita per assegurar-nos del bon estat de salut de l'animal, marcar una pauta de desparasitació i podeu aprofitar per consultar-nos qualsevol problema en l'educació.

CADA QUAN HE DE DESPARASITAR EL MEU ANIMAL?

Els cadells es desparasiten abans de la primera vacunació, després als 15 dies i posteriorment cada 2 mesos fins als 6 mesos d'edat, a partir dels quals es desparasiten cada 3 mesos. També és important protegir-los contra puces i paparres.

CADA QUAN PUC BANYAR AL MEU CA?

Es recomana banyar-los una vegada al mes com a màxim. No hi ha cap pauta establerta, cal fer-ho quan fa falta. Es recomanable no fer banys durant la pauta vacunal, s'ha d'esperar 5 dies després de la vacuna per a poder banyar-los.

ES PODEN BANYAR ELS MOIXOS?

No hi ha cap impediment per banyar els moixos, però si no hi està acostumat des de petit és probable que no es deixi.

PERQUÈ LI HE DE POSAR EL MICROXIP?

Des de fa uns anys és obligatori identificar els animals amb un microxip, d'aquesta manera si el teu animal es perd és més probable que el puguis recuperar ja que la primera cosa que es fa en trobar un animal perdut es mirar si du el microxip, de ser així, el número de telèfon estarà registrat junt amb el nom del propietari de l'animal.

QUAN TENEN EL PRIMER ZEL?

En el cas de les cusses depén de si són de races petites o grans. Les races petites són més precoces i poden tenir el primer zel a partir dels sis mesos, mentre que les cusses de raça gran tenen el primer zel a partir dels deu mesos o més. Les moixes poden tenir el primer zel a partir dels sis mesos.

CADA QUAN TENEN EL ZEL LES CUSSES I LES MOIXES?

Les cusses tenen el zel cada 6 mesos aproximadament, tot i que depèn de cada femella en concret. És important apuntar quan té els zels per detectar possibles anomalies.

Els mascles no tenen el zel, però estan molt nerviosos si hi ha femelles a prop que ho estan.

Les moixes, en la temporada del zel poden tenir uns quants zels seguits. La temporada de zel de les moixes comença amb els canvis d'estació, es a dir, a la primavera i a la tardor.

COM PUC EVITAR QUE CRIÏN O TINGUIN EL ZEL?

Hi ha dues maneres d'evitar el zel i per tant de que criïn: una és mitjançant un tractament farmacològic i l'altra és mitjançant l'esterilització, que consisteix en l'extirpació quirúrgica d'ovaris i/o matriu.

També es poden esterilitzar els mascles, sobretot per tractar alguns problemes de comportament com el marcatge, encara que l'esterilització en mascles no assegura que el problema de comportament es resolgui.

Tant en mascles com en femelles, sobretot en femelles si s'esterilitzen abans del primer zel, els redueix drasticament l'aparició de tumors de mames o en testicles, entre d'altres.

COM HE D’ALIMENTAR EL MEU CA O MOIX?

La millor manera d'alimentar el nostre animal és donar-li pinso de qualitat, ja que porta tots els nutrients que necessiten, també és més fàcil controlar l'aparició de sobreprés, ja que podem dosificar la quantitat de pinso diària que necessiten.

QUANTES VEGADES AL DIA LI HE DE DONAR MENJAR?

Quan són cadells cal repartir la dosi diària en tres vegades. Els adults de races petites poden menjar dues vegades al dia, en races grans podem donar de menjar només una vegada, encara que es millor donar-lis dues.

En el cas dels gats podem repartir-ho en dues vegades, tot i que els agrada anar fent menjadetes durant tot el dia.

COM HE D’EDUCAR-LO?

Cal premiar-los quan facin una cosa ben feta, amb alguna llaminadura o amb carícies, quan facin alguna cosa mal feta és suficient dir “NO”, aixecant el to de veu i no fer-li cas durant una bona estona. Cal tenir en compte que si no es renyen just al moment no entenen perquè se'ls renya.

És important que tota la família es posi d'acord amb les normes que ha de seguir el nostre animal.